суботу, жовтня 08, 2005

Названо лауреатів "Шнобелівської" премії

Увечері в четвер, 6 жовтня, у Гарвардському університеті в США оголошено переможців "Шнобелівської" премії 2005 року – альтернативи-жарту Нобелівської премії. "Шнобеля" щороку вручають за найнепотрібніші дослідження і досягнення, які "нема рації відтворювати". Нагороду заснував гумористичний журнал "Аннали неймовірних досліджень", і вручають її за досягнення, які "спершу змушують людей сміятися, а потім думати".

"Ig Nobel Prize" (від англійського ignoble - "ганебний") вручають за найабсурдніші наукові дослідження і досягнення. Так, наприклад, американця Грега Міллера визнали гідним "шнобелівської" премії у галузі медицини за розробку протезів яєчок для кастрованих собак.

Усе почалося десять років тому з експерименту на ротвейлері, якого звали Максом і який ні про що не здогадувався. Міллер заставив будинок і витратив усі свої гроші на те, щоб організувати масове виробництво свого винаходу. Врешті, справа розвинулася в прибутковий бізнес.

"Якщо врахувати, що коли я був маленьким, батьки вважали мене ідіотом, то це велика честь", – заявив сам лауреат. "Я б хотів, щоб вони були живі й побачили це", – сказав він про свою "шнобелівку".

Міллеру вдалося продати понд 150 тисяч протезів яєчок, що називаються "Neuticles", і це більше ніж удвічі окупило вкладені 500 тисяч доларів. Ці силіконові іплантанти він продає різних розмірів, форм, маси і твердості.

На офіційному сайті виробу сказано, що ці протези допоможуть домашній тварині набути "природного вигляду" і "самоповаги".

Решта лауреатів "Шнобелівської премії"-2005:

Фізика: Премію отримав Університет Квінсленду в Австралії, фахівці якого від 1927 року спостерігають за тим, як крапля густого дьогтю капає через лійку – зі швидкістю одна крапля на дев’ять років. Експеримент, який понад 80 років тому почав нині покійний співробітник Квінслендського університету Томас Парнелл, не лишився без уваги "шнобелівського" комітету. Учений хотів довести, що бітум, що поводиться як тверда речовина, насправді рідкий.

Парнелл поклав трохи бітуму в лійку і почав чекати першої краплі. Вона впала за вісім років. Тепер експеримент веде Джон Мейнстоун – він налічив уже вісім крапель.

Мир: Премією вшанували двох дослідників з Університету Ньюкасла в Англії, котрі провели моніторинг мозкової активності сарани під час перегляду уривків із фільму "Зоряні війни".

Хімія: В Університеті Міннесоти було проведено експеримент, метою якого було визначити, швидше чи повільніше плаває людина в сиропі, ніж у воді. Виявилося, що швидкість не змінюється.

Література: Комітет відзначив двох інтернет-ділків із Нігерії, котрі електронною поштою розсилали дуже насичені літературно розповіді, у яких до отримувача зверталися нібито якісь значні й багаті люди. Автори "нігерійської афери" просили вислати їм трохи грошей, щоб вони отримали доступ до незліченних багатств, якими потім обов’язково поділяться.

Біологія: Премію отримала група вчених із різних країн, котрі вивчили і каталогізували різні запахи, які поширюють 131 вид жаб у стані стресу.

Економіка: Гаурі Нанду з Массачусетського технологічного інституту вшанували нагородою в галузі економіки. Винахідниця придумала будильник "Clocky", що ховається від власника, пересуваючись на коліщатках. Успішно піднімаючи на ноги своїх власників, будильник збільшує тривалість робочого дня, вважають у анти-Нобелівському комітеті.

А за відкриття в галузі гідрогазодинаміки нагороду отримала міжнародна команда дослідників із Німеччини, Фінляндії та Угорщині. Вони з’ясували, що з пінгвіна, коли він висиджує яйця, екскременти виходять під тиском від 0,1 до 0,6 атмосфери і відлітають від гнізда на кілька десятків сантиметрів.

Шнобелівська премія

Цього року "шнобелівську" премію вручали 15-й раз. Цей приз щороку, перед тижнем, протягом якого присуджують нобелівські премії, вручають у американському Гарварді, що дав світові найбільше нобелівських лауреатів.

"Шнобелівські" лауреати отримують премії "за досягнення і дослідження, які нема рації відтворювати". Для вченого світу це дуже важливе визначення – відкриття чи винахід визнають таким, якщо його можуть відтворити не лише першовідкривачі, але й інші дослідники.

Нагороди вручають номінантам у різних категоріях – від фізики, медицини і хімії до літератури та премії миру. Переможці премії прибувають на церемонію нагородження власним коштом, із різних континентів. Нагороди переможцям вручають справжні нобелівські лауреати перед аудиторією зі 1200 осіб.

За 12 років "ушановування" персон, чий внесок у скарбничку суспільства кидає виклик умовностям, стереотипам, а часом і традиційним моральним цінностям, Марк Абрахамс побачив багато чого. Засновник наукового гумористичного журналу "Аннали неймовірних досліджень" і щорічної премії цього журналу "Ig Nobel Prize", якою вшановують тих людей, чиї досягнення "не можна чи не варто відтворювати", він живе у світі, де молюски ковтають антидепресанти, жаби літають, а колеса можна запатентувати

Журнал і премія виросли з дитячого хоббі Абрахамса, котрий любив писати кумедні статейки на наукові теми. 1990 року, очолюючи компанію, що займається програмним забезпеченням, він почав шукати вихід своєму своєрідному хисту. У своїх пошуках він натрапив на один гумористичний науковий журнал "Журнал невідтворених результатів", який стояв на межі закриття – це й був попередник сучасних "Анналів неймовірних досліджень" – і став його редактором.

Саме тоді він чітко усвідомив необхідність такої премії. "Майже відразу я збагнув: якщо ви є редактором наукового журналу, нехай навіть незвичайного, то різні люди звертаються до вас за порадою, як їм отримати Нобелівську премію, – каже він. – Звичайно, більшість із цих людей ніколи її не отримають, але дехто з них вартий хоч якоїсь нагороди". Так просто і виникла премія "Ig Nobel".

Озброєний більше як 10-літнім досвідом людського дивацтва, Абрахамс випустив книгу "The IgNobel Prizes", що розповідає про персонажів минулого і висвітлює історії людей, з ляпсусів яких народилися гідні роботи.

Сама церемонія вручення премій згодом перетворилася на своєрідну "гулянку головатих".

Щороку справжні нобелівські лауреати – у бутафорських окулярах, з накладними носами, у фесках і таких інших атрибутах – приходять, щоб вручити лауреатам "Ig Nobel" їхні нагороди. У величному театрі на 1166 місць – "Sanders Theatre" – у Гарварді, у якому проходить церемонія, постійно літають паперові літачки. Час виступу лауреатів обмежено 60 секундами. Тих, хто базікає довше, зупиняє "Miss Sweetie Poo" – 8-літня дівчинка, котра вигукує: "Будь ласка, припиніть, мені нудно!"

За матеріалами Lenta.ru, NEWSru.com


Оголошені цьогорічні лауреати Шнобелівської премії – нагороди за найбезглуздіші дослідження


У США оголошені переможці Шнобелівської (Ig Nobel) премії – жартівливої альтернативи Нобелівської премії. Вона щорічно вручається за найбезглуздіші дослідження і досягнення.



Серед лауреатів особливо вирізнився нідерландець Кеес Мулікер з Роттердамського музею природознавства, який одержав Шнобелівську премію з біології за те, що став першим ученим, який зафіксував "гомосексуальний акт некрофілії між дикими качками".

Трохи не дотягли до нідерландця за гостротою досліджуваної проблеми вчені з Лондонського університету, які внаслідок ґрунтовного дослідження виявили, що мозок водіїв таксі відрізняється від мозку інших людей, тому що він "збільшений у зоні, яка відповідає за навігацію".

Премію за дослідження в галузі хімії одержав японський учений, який вивчав бронзову скульптуру, яка "не привертала увагу голубів".

Шнобелевську премію з фізики одержали австралійські вчені за свою унікальну працю, опубліковану у виданні “Applіed Ergonomіcs” із назвою "Аналіз необхідних сил для перетягування вівці по різних поверхнях".

Одна з найгучніших номінацій - Шнобелівськая премія миру - була вручена індійцю Лалу Біхарі за "ведення активного життя, незважаючи на те, що офіційно він визнаний мертвим". На думку організаторів, Лал Біхарі "веде грандіозну кампанію проти бюрократії і жадібних родичів".

Спеціальна премія була вручена Джорджу Ніколасу та вже покійним Джону Полю Степпу й Едварду Ей. Мерфі молодшому за один із законів Мерфі, які вони виявили ще 1949 року. Він звучить так: "Якщо існує два чи більше варіантів зробити що-небудь, один з яких може привести до катастрофи, то хтось обов"язково обере саме цей варіант".

Шнобелівська премія (Іg Nobel) вручається щороку за тиждень до присудження нобелівських нагород. Церемонія проходить в американському Гарварді, який дав світу найбільше нобелівських лауреатів, повідомляє Ananova.